De paddenstoelen van Klein Dantzig – Los Pinguïnos
05-01-2023
Het hele jaar rond de paddenstoelen van Klein Dantzig in kaart brengen. Dat gaan we doen!
Het idee ontstond zo maar toen Petra, aankomend topfotograaf, met mij op zoek was naar wat fotogenieke paddenstoelen, om er door Petra een zo perfect mogelijk plaatje van te laten schieten. De eerlijkheid gebiedt dat we daarvoor een goed glas witte Los Pinguïnos hadden genuttigd. Een drankje dat kennelijk de creativiteit aanwakkert, dus die houden we erin.. De samenwerking verloopt vlekkeloos: Petra doet de foto’s, en Mirjam zorgt voor de namen en bijzonderheden.
Om werkelijk alle paddenstoelen van Klein Dantzig gedurende een jaar in beeld te brengen is wel ons streven, maar vast niet haalbaar. Wel helpt het als tuinders, die een paddenstoel op hun tuin ontwaren, een melding daarvan doen. Met vermelding van tuinnummer en beschrijving van de plaats waar de paddenstoel staat, ligt, hangt of kruipt. Het mooiste is dan dat de tuinder zelf bij het fotomoment kan zijn, om de regel niet op andermans tuin te komen niet te overtreden. Als dat niet mogelijk is dan vragen we je toestemming om alleen voor de foto even een voet op je tuin te zetten.
Het plan is om dan een fraai overzicht te krijgen van alle paddenstoelen in Klein Dantzig, hun favoriete groeiplaats en eigenschappen.
We horen graag van jullie of je hieraan mee wilt werken.
Een mooi en goed nieuw jaar gewenst en laten de eerste paddenstoelen zich maar melden!
Er zijn bij een tuinder vier egeltjes geboren en die scharrelen gezellig door de tuin. Onder de foto kun je dat zien via een filmpje, hopelijk kan iedereen die bekijken.
Drie bloeiende Yucca's in de tuin van Els en Ruud, voor het eerst, heel bijzonder.
foto Els Dekker
29-05-2018
Het weelerig bloeiende gras langs de middensloot
foto Lieke Beijlsmit
Plantjesdag 12-05-2018
Een impressie. De plantjesmarkt werd dit keer feestelijk begeleid door Wouter op de accordeon.
foto's Petra Kalverboer
01-07-2017
Allerbeste tuinders
We hebben onlangs met een droevig hart onze mooie bijen- en en vlindertuin 127 opgezegd omdat we gaan verhuizen naar Groet.
We hebben er v.a. 1988 enkele jaren over gedaan om ons gele huisje te bouwen o.a. met hulp van Wouter en Bastiaan Wakkie.
Hoe jong waren we toen en zo vol energie en nieuwsgierigheid naar het tuinleven.
Schriftjes vol geschreven met nieuwe beplantingsideeen, zoveel uitgeprobeerd ..ja we waanden ons op een enorm landgoed en de tuin is nu na bijna 30 jr. wel behoorlijk dichtgegroeid.
We hebben zo'n fantastische tijd gehad op Klein Dantzig en gezellige en leuke contacten gehad bij de tuindiensten, de diverse projecten waar we aan mee hebben gedaan, de schilderklas die Bart gaf in het grote clubhuis, en de exposities van zoveel getalenteerde cursisten.
We zullen onze medetuinders missen, het prachtige bomenpark... wat een unieke plek om daar in een tuin te mogen werken.
Dankbaarheid is, naast nostalgie, nu ons grootste gevoel.
We zullen zeker nog regelmatig even langskomen voor een kletsje en een blik op de mooie omgeving, want alhoewel we het gevoel hebben dat we gaan emigreren, is het toch maar een uurtje van Amsterdam.
Afscheid nemen van onze tuin viel ons zwaar, maar we nemen van jullie liever geen afscheid, want we komen regelmatig terug naar A'dam en hopen ook het jubileumjaar mee te kunnen vieren.
Het ga jullie allen goed!
08-10-2016 Sinds vandaag heeft de winkel een bord, gemaakt door Gemma in opdracht van de winkel. Het bord hangt er alleen als de winkel open is.
Dotterbloemen en insectenstraatje.
09-02-2016
In het moeras bloeien de dotterbloemen en het ‘insectenstraatje’ erachter is nu compleet met een heuse molen.
Wist je dat Klein Dantzig een FB groep heeft!
Deze Facebookgroep heeft de naam 'Vrienden van Klein Dantzig'. Tuinders, aspirant tuinders, buurtbewoners en andere betrokkenen kunnen daar op een informele manier tips, ervaringen en vragen uitwisselen, foto's delen etcetera. De pagina is geen kanaal voor officiële mededelingen en aankondigingen, het is puur informeel.
De FB-goep is een besloten groep, als je lid wilt worden kan elk lid van deze FB-groep je toevoegen.
Wespennest op de tuin?
Onlangs hoorde ik van een tuinder dat ze een wespennest in de tuin had. Ik heb haar gevaagd hoe zij dit heeft opgelost zodat ik dat voor anderen die dat nodig mochten hebben op de website kan zetten. Hieronder de gegevens.
Zij heeft het adres gevonden op de website van de GGD www.gezond.amsterdam.nl/dpb
tel.nr.: (van 8.00 tot 16.30) 020-5555600 voor informatie en advies.
Ze hebben haar snel geholpen, het kostte €80,00 (en als de wespen na twee a drie weken niet helemaal weg zijn, komen ze nog een keer..)
Plantjesmarkt 2015
09-05-2015 De plantjesmarkt (groendag) was weer een groot succes. Met dank aan Dimphina en Petra, die al jaren de plantjesmarkt organiseren. Dit jaar hebben ze het voor de laatse keer georganiseerd, wie gaat het volgend van ze overnemen? Het was gezellig, leuk dat Theo ook even langskwam.
08-05-2015 Kijk, vandaag kwam de eend, die ik te hulp kwam, drie weken geleden, met noodlottige gevolgen, mij nog even bedanken. Ze had nog slechts één jong, maar ze kwam helemaal bij mij op de tuin, met trotse pa (gentleman, hij wel) en het laatste jong uit het nest. De rest is opgevroten... Ik vond het zo aandoenlijk, dat ze zoveel vertrouwen in mij heeft. Ze kwam met jong en man helemaal naar de kas toe lopen, waar ik aan het scharrelen was voor de plantjesmarkt. Zij en haar jong kwamen tot vlak voor de voet. Haar man bleef achter hen staan om de boel te bewaken. Ik hoop van harte dat dit jong het mag overleven.Daar breek je toch een arm voor... Liesbeth heeft de foto's gemaakt. Dankje, Liesbeth, het werd alsnog een heel fijne dag.
29-09-2014 Dit muisje en andere beestjes zijn gefotografeerd op de tuin van Els en Ruud. Je kunt de andere foto's zien via deze link. (foto's Els Dekker)
29-06-2014 Bijzonder dat de specht en het koolmeesje zich 'gewoon' laten bekijken en fotograferen op de tuin van Jo en Peter. (foto's Jo van Nieuwkerk)
04-05-2012 Meerdere tuinders stuurde foto's van deze prachtige wilgen met tulpen. Geweldig idee van Pedro. Hij heeft alle drie de wilgen rondom het bruggetje beplant. (Foto Saskia van Praag)
11-5-2012 Er zitten pimpelmezen in het nestkastje, we kunnen de kleintjes horen piepen. (Foto Ruud Klomp)
De Lieveheersbeestjes zijn ook bezig. (Foto Els Dekker)
Lente!
14-04-2012 Eend met pullen, zaterdag 14 april eind van de middag op de Oost-Indiënlaan. Ze gingen naar de sloot aan de Nobelweg. (foto Els Dekker en Ruud Klomp)
Zomer 2011 Deze ooievaar kwam dit weekend bij Klein Dantzig buurten. Hij verjoeg eerst even een reiger voordat hij iets lekkers ging zoeken. (foto's Yvonne Kleber)
Tuinnoviteit: de Schoffelhark.
Schoffelen op halve kracht maar twee keer zo snel klaar.
Voorjaar 2011 Goed nieuws voor tuinbezitters! Het verwijderen van onkruid wordt vanaf dit voorjaar aanzienlijk eenvoudiger. Met de nieuwe Schoffelhark heeft u namelijk minder kracht nodig en bent u veel sneller klaar. (Tuinkrant.com)
Dubbelfunctie
Duwend schoffelen, hetgeen veel kracht kost, is verleden tijd. Het slimme ontwerp van de Schoffelhark zorgt er namelijk voor dat met een lichte trekbeweging zowel geschoffeld als geharkt wordt. Daarbij schaaft het vlakke blad door de grond en snijdt het onkruid af. Dankzij de gebogen tanden kun je op iedere diepte schoffelen waarbij u het losse onkruid automatisch naar u toe harkt en tegelijkertijd de grond gelijkmatig verspreidt. De Schoffelhark is licht in gewicht, goed gebalanceerd en heeft een lange essenhouten steel voor de juiste reikwijdte en comfortabele werkhouding.
Handwerk
De Schoffelhark, een Nederlandse uitvinding, wordt met de hand in ons land gemaakt. Het innovatieve stuk gereedschap heeft een werkbreedte van 20 centimeter. De steel is 1.70 meter lang en zorgt voor een lange ‘reach’ en bovendien blijven de rugspieren gespaard. Naast de lange Schoffelhark is er voor het fijnere schoffelwerk een middellange Schoffelhark verkrijgbaar (steellengte 63 cm) en twee hand-schoffelharken (steellengte 34 en 45 cm). De kleinere typen Schoffelharken hebben een bladbreedte van 8,3 cm.
De Schoffelhark (steellengte 170 cm) heeft een introductieprijs van 29,95 € (voorjaar 2009) en is verkrijgbaar via www.specialgardentools.com
12-03-2011 ondernamen de leden van de snoeicursus p KB een excursie; ze gaan snoeien in de Middenbeemster. Dat gebeurde onder begeleiding van cursusleider Gerard Schuitemaker, die zich ook in ander verband verdienstelijk maakt door randgroepen wel van de straat, maar toch buiten te houden.
Met drie auto’s reden we naar de Vogelerweg tussen de nummers 24 en 24 A en 31, maar dan vinden we toch de weg naar de familie Melselaar, althans Volgerweg 31. Een geweldige stolpboerderij wacht ons daar en nog belangrijker – koek en zopie.
Onder leiding van op z’n minst twee ouwe rotten in het vak en onder verantwoordelijkheid van de pomologische vereniging, gingen wee om de hoek aan de slag in een oude boomgaard. Pomologisch klinkt naar appels, maar dat is te kort door de bocht. Dat moeten we ruimer opvatten: ook de kers of de peer hoort onder deze verzameling. Dit is geen sier snoeien, nee, dit heet achterstallig onderhoud. Halve bomen moeten we eruit snoeien. Gelukkig bedient een van de rijpere heren een elektrische snoeizaag, anders waren we hopeloos achterop geraakt met ons fijne gereedschap, zelfs een handzaagje kon hier om te beginnen weinig uithalen.
Maar wij keken en we deden, werden gecorrigeerd, en naast onze cursisten waren er nog een stuk of tien, waardoor we met z’n twintigen toch zeker 30 bomen lucht en licht gaven. Want daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om.
De zon begon te schijnen. En wij gingen aan de middagboterham. De beloofde soep stond dampend klaar, en nog leuker: de appelsap van de appels van vorig jaar … ja, inderdaad uit ‘onze’ boomgaard. Dit was nog eens appelsap, zeker ook omdat die werd getapt zoals Engelsen en studenten dat doen uit het een 5-liter kartonnen pak. Nog leuker vond ikzelf dat de maakster of aanstichtster van dit sap in ons midden was: de dochter van Metzelaar. Het bleek een pittige appelsap. Precies wat we nodig hadden, zeker bij de stevige les die ons niet zonder humor werd gelezen; niks sier knippen. Kiezen, en wel voor de gezondste tak. Onze Gerard blijkt hier zelfs te voorzichtig. Wij dachten: ach ja, ook hier heeft de keuze samenleving toegeslagen. Kwestie van stijl en kwestie van smaak Een van de senioren – was het Cor of Jan – verontschuldigde zich, want een bruiloft noopte hem die middag de dansschoenen onder te binden. Geintjes zijn gratis.
Ook ‘s middags scheen de zon op onze schouders, die steeds meer gingen hangen, want niet alleen werd er gesnoeid, de takken werden ook nog een afgevoerd naar de takkenwal 100 meter verderop. “Die tak groeit op zijn rug”, leek mij ondertussen een aantrekkelijke positie, maar het werk was nog niet af.
En zo liep een mooie lentedag op z’n eind, maar niet zonder dat de dames alweer nieuwe bestemmingen zagen gloren ..; ja zo’n huis met mannen bij zee, suggereerde Gerard. Je bedoelt de monniken bij Egmond, Egmond aan de Hoef; Ja, die hebben een tuin. Een kloostertuin soms?. En zo ziet de snoeigroep van Klein Dantzig nog ’s wat van de wereld.
zaterdag 1 mei 2010 was het dan weer zo ver. De 4e plantjesmarkt. Dit keer een week eerder dan gewoonlijk. De weergoden waren ons goed gezind. Bij het opbouwen miezerde het nog een beetje maar na de opening
ging er zelfs een flauw zonnetje schijnen.
De opening werd dit keer verricht door de oudste tuinster Mw. Van Eyck geholpen door Rietje Veerkamp en Emma. De stemming zat er al meteen in en er werd flink geruild onderling. Het was leuk dat er ook nieuwe tuinders kwamen staan met veel zelf opgekweekte groentes. En dat de z.g.n. vergeten groente op de plantjesmarkt niet vergeten werd (de aardpeer). Er kwamen ook tuinders langs die allerlei planten uit hun tuin geschept hadden en deze doneerden. Het zou leuk zijn als deze tuinders volgend jaar ook gezellig erbij komen staan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
De winkel deed deze dag ook goede zaken. Er gingen diverse artikelen tegen gereduceerd tarief van de hand.
De middag werd weer afgesloten met de nodige hapjes en drankjes.
Al met al een geslaagde plantjesmarkt.