Klein Dantzig

 

 

 



home

welkom

inschrijven

historie

organisatie

prikbord

100 jr Klein Dantzg

bestuur

tuinders

bouwcommissie

bomencommissie

natuurlijk tuinieren

voorterrein

van de imker

volkstuinenbeleid

fotorubriek

tuincommissie

waarnemingen

over de teek

praktisch

contact

zoeken

 

 

foto

Van de imker

Op deze pagina:

 

> Jonge koninginnen

> Koningin geboren op Klein Dantzig

> van de imker deel 1- Bijen

> van de imker deel 2- Honing

> van de imker deel 3- Bijenwas

 

 

 

   

 

Honing van Klein Dantzig te koop!

 

02-06-2020 Sinds deze week is er weer honing te verkrijgen van Klein Dantzig.

Als je interesse hebt kun je een mail sturen naar: renegenet[at]gmail.com

 



Jonge koninginnen

 

07-06-2020 Wie nu langs de imkertuin loopt, ziet dat er allemaal kleine kastjes staan. Deze kastjes zijn met jonge koninginnen naar Marken gegaan en daar zijn deze koninginnen bevrucht. Wil je hier meer over weten loop dan even langs bij de imker als je hem ziet. Hij heeft ook honing te koop, zie bericht hieronder.

 

foto en tekst: Rene Genet

 

foto

 

 


 

Er is een koningin geboren op Klein Dantzig

 

foto

foto

 

10-05-2020 Even voorstellen, Rene Genet is de nieuwe imker van Klein Dantzig. Dit is het eerste jaar dat hij op de imkertuin staat, hij heeft de plek overgenomen van Ina Ruijter.
Hij mailde dat er op moederdag een koningin geboren is op Klein Dantzig. Op beide foto's hierboven staat ze in het midden van de foto, de koningin heeft een glimmend rugpanser en ze is ook ietsje groter.
Rene had voor dit jaar twee open dagen gepland maar door de corona gaat dit helaas niet door. Hopelijk kunnen we snel eens op de Imkertuin kijken.

 

Zie voor contact de contactpagina

 


 

Van de imker deel 1 - Bijen

 

foto

 

03-06-2014 Telefoon. Politie aan de lijn. ‘Nee, er is niets ernstigs, maar wij lopen hier op Klein Dantzig en de buurvrouw heeft geen telefoon bij de hand. Zij heeft ons gevraagd u even te bellen. Er hangt hier een zwerm bijen in de boom.’

 

Ik was net op de fiets onderweg van werk naar huis, dus dat kwam goed uit. Even later zat de zwerm in de schepkorf en stond deze onder de boom waar de zwerm eerder in was neergestreken.

 

De korf blijft tot de avond onder de boom staan. De bijen die nog rondvliegen of nog op pad zijn, kunnen zich alsnog bij het geschepte volk voegen. Ze komen af op het feromoon (de geur) van de koningin. Zit de koningin niet in de schepkorf, maar nog in de boom, dan zitten de pas geschepte bijen ook zo weer in de takken en kan de bijenhouder opnieuw aan de slag.

 

Maar als alles goed gaat, kan de imker rond een uur of acht of negen, als alle bijen binnen zijn, de korf opdoeken – de korf wordt afgesloten met een doek om de bijen te kunnen vervoeren – en het bijenvolk onderbrengen in een kast.

 

Bijenzwermen in de maanden mei en juni zijn een natuurlijk verschijnsel. Doel ervan is het in stand houden van de soort en verjonging van de koningin. Het is een natuurlijke manier van voortplanting. Een flink deel van de bijen verlaat met de oude koningin de kast om zich elders te vestigen. Het achtergebleven deel van het volk draagt zorg voor de geboorte van een nieuwe koningin.

 

De natuur is overvloedig. In het deel van het volk dat achterblijft, worden vaak meer nieuwe koninginnen gevormd. Het is mogelijk dat nogmaals een deel van het volk – ditmaal met een nog onbevruchte koningin – de kast verlaat. Dit kan zich enkele malen herhalen.

 

Een imker ziet niet graag een deel van zijn of haar bijen vertrekken en er zijn dan ook diverse methoden ontwikkeld om het zwermen te voorkomen. Helaas zijn de bijen de imker nog vaak te slim af en wordt er toch gezwermd. Politie aan de lijn of een tuinier of een buurtbewoner. De imker is blij met een dergelijk telefoontje. Als het moment het toelaat – er moet ook gewerkt worden – zal hij of zij zich met de schepkorf naar de tuin reppen en de beller hartelijk bedanken.

 

Een zwerm vormt geen gevaar. De bijen hebben zich goed voorbereid. De oude koningin is al een paar dagen over de raten gejaagd. Een soort verplichte fitnesstraining. Ze moet wat gewicht kwijtraken om goed te kunnen vliegen. En de werksterbijen die haar voorgaan hebben hun buikjes rondgegeten. Proviand voor onderweg. Een bij met een volle honingmaag is niet steeklustig. Bijen steken sowieso slechts wanneer het niet anders kan. Wanneer ze in de knel komen bijvoorbeeld. Of als je naar een bij gaat slaan. Rustig bewegen en rustig wegwandelen is de beste optie. Een steek bekoopt de bij met haar leven. Nooit ‘zijn’ leven. De mannetjesbij, de dar, de goeierd, de nietsnut – hij is er alleen om een koningin te bevruchten - heeft geen angel en kan niet steken.

 

Bijen vliegen tot zo’n drie kilometer rond hun standplaats. Soms verder als er binnen die straal onvoldoende stuifmeel en nectar te vinden is. In Klein Danzig hebben de bijen een veelsoortig drachtveld. Al kan lang niet elke plant als drachtplant worden aangemerkt. Maar daarover misschien later een keer.

 

Ina Ruijter

 

foto

^

 


 

Van de imker deel 2 - Honing

 

19-08-2014 Dit jaar was een goed honingjaar. Ook de bijen op Klein Dantzig hebben met elkaar een flinke voorraad verzameld. Ongetwijfeld zijn ze ook langs al die bloemen en bloesems in uw tuin gevlogen. ‘Waar een appel wordt gegeten, heeft een bij gezeten.’

 

foto

 

De bijen ‘wonen’ in een kast die bestaat uit een aantal op elkaar gestapelde broedkamers. Meestal twee. Daarbovenop komt in de loop van het bijenseizoen een honingkamer. Deze kamer is iets minder hoog dan een broedkamer. Tussen broedkamers en honingkamer ligt een koninginnenrooster. Zo wordt voorkomen dat de koningin van de broedkamer naar de honingkamer loopt. Ze kan haar eitjes uitsluitend in de broedkamer(s) leggen.

 

foto

Foto's: 1 Honingkamers, 2 De raten worden ontzegeld, 3 Honingslinger

 

• Als de bijen de honingkamer (foto 1) hebben gevuld en de honing is verzegeld – elke cel wordt afgesloten met een wasdekseltje – is de honing rijp en kan deze worden geoogst.

• De imker verwijdert de wasdekseltjes met een ontzegelvork. (foto 2)

• Daarna worden de ramen (naam voor het houten frame met daarin de raat) in de honingslinger geplaatst. (foto 3)

• De honingslinger is een centrifuge die de honing uit de raten tegen de wanden slingert. Eerst wordt een zijde van het raam voorzichtig (dus kort) geslingerd opdat het gewicht van de honing aan de andere zijde het raat niet beschadigt. Daarna wordt het raam omgekeerd en is de tweede zijde aan de beurt, waarna het raam nogmaals wordt gekeerd en de eerste zijde voor de tweede maal wordt geslingerd.

• De honing druipt naar beneden en wordt daar opgevangen.

• Hierna wordt de honing gezeefd en geschoond en kan de honing in potjes worden getapt.

• Nu nog een etiket ontwerpen, vermeerderen en op de potjes plakken en klaar is kees.


De honing van Klein Dantzig is afkomstig van een veelheid aan bloemen en bomen. Waarschijnlijk staan er her en der ook veel kruiden. Die vind je sterk terug in de smaak. Aanbevolen! ‘Honing houdt de dokter uit de woning.’

 

Ina Ruijter

 

^

 

 


 

Van de imker deel 3 - Bijenwas

 

foto

 

11-07-2018 Bijenhouden een intensieve en bewerkelijke hobby? Bij sommige activiteiten valt dat erg mee. Bij het begin van het winnen van de was kun je rustig een krantje lezen. De was moet namelijk smelten en dat kost even tijd.
Bijen produceren naast honing ook was, bijenwas. Onder in hun achterlijf hebben bijen wasklieren. Hier zweten ze druppeltjes was, waarmee ze raten bouwen. Een raat is een verzameling cellen waarin de koningin de eitjes kan leggen en waarin de nectar en het stuifmeel worden opgeslagen.
Zomerbijen worden zo’n zes tot acht weken oud. Er ontwikkelt zich dus steeds een nieuwe generatie bijen in de raten. Die raten worden steeds donkerder en moeten eens per jaar vervangen worden door nieuwe raat. Die oude, vieze raat gooien we niet weg. Zonde van de was.
Om de was terug te winnen wordt de was uit de ramen gesmolten. Dat kan in een stoomwassmelter of in een zonnewassmelter. In de eerste passen twintig ramen, in de laatste eentje. Het zal u niet verbazen: de laatste werkt alleen goed als de zon volop schijnt. Op de imkertuin staat een zonnewassmelter. Te zien op de eerste foto. Een houten kist met een doorzichtige deksel en in de kist een plaat van leisteen, die in de zon gloeiend heet wordt. Het raam wordt op de leissteen geplaatst en het deksel wordt gesloten. Door de hitte smelt de was en loopt naar beneden, waar deze wordt opgevangen in een bak. Als de was afkoelt, stolt ze weer.

 

Macintosh HD:Users:Ina:Desktop:blok was.jpeg
‘vieze’ was

 

Klaar? Nee. De was zit vol met viezigheid. Door de was nogmaals te smelten - au bain-marie - en de vloeibare was door kaasdoek in een vorm te gieten, verkrijg je blokken schone was. Die was kan als grondstof worden gebruikt voor onder andere
kaarsen, boenwas, lipbalsem, handcrème of .... kunstraat. Een velletje was met het motief van de cellen. Deze kunstraat komt weer terug bij de bijen die zij weer kunnen uit bouwen, waarna de cyclus opnieuw begint.

 

Macintosh HD:Users:Ina:Desktop:raampje met kunstraat.jpeg
raampje met kunstraat

 

 

Een raadseltje dat elke imker kent

Wat was was voordat was was was?

Voordat was was was, was was .....

 

(scrol naar beneden voor het antwoord)

 

 

En dan nog dit

Er is weer Amsterdamse honing! Honing van Klein Dantzig.
Lekkere kruidige honing. Per potje van 450 gram: 7 euro.
U kunt de imker bereiken op nummer: 06-30846697

 

 

^

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Antwoord van het raadseltje: is)

 

 

© Klein Dantzig & webdesign Janet Witte

Volkstuinencomplex Klein Dantzig | Kamerlingh Onneslaan 19 | 1097 DE Amsterdam