Klein Dantzig
|
|
---|
homewelkominschrijvenhistorieorganisatieprikbord100 jr Klein Dantzgbestuurtuindersbouwcommissiebomencommissienatuurlijk tuinierenvoorterreinvan de imkervolkstuinenbeleidfotorubriektuincommissiewaarnemingenover de teekpraktischcontactzoeken
|
mededelingen |
Op deze pagina:> Nieuwsbrief> De Takkenwal bij de entree> De laatste der populieren> Keurmerk Natuurlijk Tuinieren> sluiten toegangshek> verslag renovatie clubhuis> toegangshek en insluipers> gevaar gasflessen> lintje voor Ans Klokgieter!> 90 jaar Klein Dantzig |
|
Rode tekst is op deze website altijd een "link"
• nieuwsbrieven Klein Dantzig
|
|||
22-10-2021
De Takkenwal bij de entree
Eén van de eerste acties die in het kader van Natuurlijk Tuinieren zijn uitgevoerd was in 2020 het verfraaien van de entree van ons park. De entree is breder gemaakt door de (wilgen)takkenwal een stuk naar achter te plaatsen, zodat aan de voorkant ruimte is ontstaan voor bloembollen en lage planten. De mooie entree nodigt uit om Klein Dantzig binnen te gaan en de rest van het park te verkennen.
Laten we de entree vooral uitnodigend houden!
Verwerk daarom uw eigen tuinafval zo veel mogelijk op de eigen tuin.
Eventueel kunt u takken kwijt op de takkenwal aan de buitenkant van Klein Dantzig, langs de sloot aan de Kamerlingh Onneslaan of de Nobelweg. Maar in ieder geval nooit op de wilgentakkenwallen langs de entree.
In verband met het broedseizoen kunnen takken alleen tussen 1 september en half maart gestort worden.
foto's Nell Janssen---
23-07-2021
De laatste der populieren
foto Deborah Pepperi--foto Els Dekker--
Een boom is geveld. De laatste der populieren op het terrein van Klein Dantzig. De toren van Pisa staat scheef, maar stond onze boom echt zo scheef? Zonder timmermansoog was het niet te zien. Maar gelukkig gaf boomdeskundige Tarzan ons advies.
Gerriete Kooi
20-06-2021
Klik hier voor het verslag van de uitreiking van het Keurmerk!
12-06-2021 19 juni uitreiking Keurmerk Natuurlijk Tuinieren
Zaterdag 19 juni wordt het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren uitgereikt aan Klein Dantzig. We vieren het resultaat van de vele inspanningen van de Werkgroep Natuurlijk Tuinieren en de Werkgroep Voorterrein. Het lange gras en de beplanting rondom het insectenmonument en vóór de winkel zien er prachtig uit.
Voor de corona-proof organisatie willen we graag weten hoeveel mensen er komen. Je kan je tm 17 juni opgeven bij secretaris(at)kleindantzig.nl, dan krijg je een zitplaatsbewijs per mail. Laat svp weten wat je tuinnummer is en of je met 1 of 2 personen komt. De stoelen worden op 1,5 m afstand gezet.
Het programma ziet als volgt uit:
19 juni 14.45 uur melden bij het insectenmonument met zitplaatsbewijs
15.45 koffie, thee, fris met taart en muziek van Wouter op de accordeon
Het belooft een mooie middag te worden, mis het niet!
Sluit het toegangshek tegen sluitingstijd!
15-11-2019 Het is de bedoeling dat tuinders zelf het toegangshek van de Kamerlingh Onneslaan in de zomer 1 uur voor zonsondergang afsluiten. In wintertijd uiterlijk 6 uur. De sluitigstijden staan op het bord naast het hek.
Renovatie kleine clubhuis.
28-05-2015 Er is een uitgebreid verslag gemaakt met veel foto's van de renovatie van het kleine clubhuis. Het bekijken waard! Bekijk via deze link het verslag >
Op de foto hierboven de oudste foto die we hebben van het kleine clubhuis. Via de link hieronder kun je meer oude foto's van het clubhuis bekijken, wel even naar beneden scrollen. Bekijk meerdere veranderingen >
Sluit het toegangshek tegen sluitingstijd!
Sluit af als je tegen sluitingstijd (zie het bord bij de hoofdingang) het complex verlaat.
Dit bericht uit 2010 is weer actueel!
Slapers in tuinhuisje! Oproep aan alle tuinders alert te zijn op insluipers!
Beste medetuinders,
Vandaag kwamen we tot de ontdekking dat er in een tuinhuisje geslapen wordt door insluipers. Deze gasten waren zo brutaal om het slot te vervangen van het huisje en hadden het comfortabel voor zichzelf ingericht. Oproep aan alle tuinders alert te zijn op insluipers. Berg kussens, dekens enzovoort goed op. Wanneer je een insluiper hebt of ziet, neem dan contact op met de politie en doe aangifte.Stel ook de wijkagent, de heer Druppers, op de hoogte: 06-53457952
Bij schade aan je huisje, klik dan hier voor informatie betreft de schadeprocedure bij tuinhuisjes.
Margot van der Wart
^Herhaling bericht over gevaar gasflessen
^
Lintje voor Ans Klokgieter!
Op 27 april 2012 heeft Ans Klokgieter een koninklijke onderscheiding gekregen. Ans kreeg haar lintje voor haar inzet voor Klein Dantzig: ze is al 19 jaar secretaris van het bestuur. De onderscheiding werd opgespeld door burgemeester Eberhard van de Laan, tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Beurs van Berlage. Ans is de tweede tuinder die een koninklijke onderscheiding ontvangt voor vrijwilligerswerk voor Klein Dantzig. Elf jaar geleden werd Jo Van Nieuwkerk geridderd door Job Cohen, eveneens voor haar jarenlange inzet als bestuurder. Op de foto de twee laureaten: Ans (links) en Jo (rechts). Rechter foto: Ans en haar man Wim.
^
90 jaar Klein Dantzig
2010 Hoe tuinierde men 90 jaar geleden en wat werd er verbouwd op de plek waar ik nu sla, courgette, basilicum en koriander heb gezaaid? Dit vroeg ik mij af toen ik afgelopen weekeinde een rondje door ‘mijn’ tuin deed. Ik maakte mij er een voorstelling bij van hardwerkende tuinders die op een kale vlakte in de polder groenten verbouwden zoals aardappelen, kool en spruiten. Maar misschien maakte ik mij een verkeerde voorstelling van zaken en was de tuinder (ik denk aan een man) bezig met het aanleggen van paadjes of het plaatsen van een kasje om een eigen paradijs te maken. Graag zou ik even een blik willen werpen in de ontstaanstijd van de volkstuin. Er is veel informatie over een aantal jaren later te vinden (zie de website) maar over het begin en hoe het tuinieren er toen aan toe ging niet.
Als tuinder ben ik bezig met het creëren van mijn paradijsje en heb hier eigen ideeën bij. Zo hebben ook de tuinders voor bij op ‘mijn’ stukje grond hun ideeën gehad en uitgevoerd. De stempel van mijn voorgangster is nog te zien aan de indeling van de tuin, het huisje staat er al weer wat langer. Dit is door twee broers gebouwd, samen met het huisje naast dat van mij. Verder staan er een paar oude fruitbomen, maar hoe oud zouden die werkelijk zijn en maakten de tuinders daar ook appelmoes van? Ik weet het niet. En hoe zal mijn tuin erbij staan over 90 jaar? De tuin is een organisch geheel en elk jaar veranderd er iets. Meestal door eigen ideeën, maar ook de natuur doet wat het wil.
Naast tuinieren doe ik ook aan besturen van het complex. Dit gaat over veel zaken waar het vroeger ook over ging, zoals onderhoud, onderlinge verhoudingen en nieuw beleid. In een jaarverslag uit de jaren 60 van de vorige eeuw lees ik dat er veel commissies actief waren, bv een jeugdcommissie die verantwoording aflegt over het gevoerde beleid. Er werden veel activiteiten georganiseerd door de tuinders, voor de tuinders. Het sociale aspect van het complex stond meer centraal. Ook was er een verkiezing van de mooiste tuin. Dit laatste lijkt mij leuk om weer in te voeren. Welke tuin vinden we met elkaar het mooist? Of wie heeft de grootste zonnebloem of pompoen gekweekt? Dit zou een goede aanvulling zijn op de bestaande activiteiten en werkzaamheden van de verschillende commissies. Ook nu zijn er commissies actief, zoals bouw-, tuin-, winkel- en activiteitencommissie. De inzichten in tuinieren zijn in de afgelopen 90 jaar wat gewijzigd evenals de functie die de tuin heeft voor de verschillende tuinders, maar het blijft een kleine groene gemeenschap, een oase in de stad waar veel mensen kunnen genieten van hun volkstuin.
Margot van der Wart Voorzitter
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Volkstuinencomplex Klein Dantzig | Kamerlingh Onneslaan 19 | 1097 DE Amsterdam |
---|